Kultura je važna za svako društvo. Posebno je važna za društvo u promjenama. Danas, kada mnogi urlaju željeli smo poslušati, pročitati što kažu neki od nama bitnih umjetnika.
Kultura je važna za svako društvo. Posebno je važna za društvo u promjenama. Danas, kada mnogi urlaju željeli smo poslušati, pročitati što kažu neki od nama bitnih umjetnika.
Stacks Image 3138

Miles: The Autobiography

Miles Davis i Quincy Troupe
 

Originalno objavljena 1989. godine, autobiografija jazz glazbenika Milesa Davisa, u suradnji s Quincyjem Troupeom, po opće prihvaćenom mišljenju jedno je od najznačajnijih djela svoga žanra. Unutar njegovih hvaljenih korica nalazi se čitavo bogatstvo Davisovih osobnih ispovjedi:  osvrta na vlastitu ekscentričnu osobnost, kao i osebujan pogled na glazbu. Također, ovo djelo podastire čitav niz utjecaja na Davisovo stvaralaštvo, ali i pojašnjava pozadinu njegovih glazbenih ostvarenja, suradnji i nastupa. Quincy Troupe mnogo je vremena proveo u razgovoru s legendom jazz glazbe, opširno dokumentirajući Davisova živopisna sjećanja, što je urodilo izrazito iskrenom autobiografijom, u kojoj će svaki čitatelj dobiti iznimnu priliku upoznati se s buntovnim afroameričkim glazbenikom golemog utjecaja na posvemašnji povijesni tijek kreativnog glazbenog izričaja.

Pisana slobodnim stilom  i namijenjena širokom krugu čitateljstva, priča se čita u jednom dahu, kao svjedočanstvo čovjeka koji je dao nemjerljiv doprinos ne samo jazzu, nego i cjelokupnoj glazbenoj sceni posljednjih šezdeset godina.

Stacks Image 3134

Return to the Little Kingdom: Steve Jobs, the creation of Apple, and how it changed the world

Michael Moritz

Prije trideset godina, tadašnji novinar Michael Moritz kontaktirao je čelne ljude tvrtke Apple, jedne od predvodnica informatičke revolucije. Suradnja s njenim osnivačima, Steveom Jobsom i Steveom Wozniakom, rezultirala je biografskim djelom The Little Kingdom: The Private Story of Apple Computer, kojime je autor široj javnosti približio životne puteve dvojice vizionara. Usprkos nedostatku diplome visokoškolskih ustanova, Jobs i Wozniak stvorili su informatičko carstvo, kojemu se Michael Moritz, uspješni poslovni čovjek s iskustvom rada u Yahoo!-u, Google-u i PayPal-u, ponovno vraća u revidiranom i današnjim iskustvima i komentarima  nadopunjenom izdanju prvotne knjige. Ovo djelo priča je o postanku suvremenog Applea i tvrtkinim budućim perspektivama, te idealno štivo za ljubitelje tehnoloških pomagala bez kojih svakodnevica više nije moguća.
Na tragu „histerije“ koja prati svaki njihov novi proizvod i trendova koje Apple postavlja iz godine u godinu, ova knjiga je neizostavan dio njihove priče o uspjehu.

Stacks Image 3142

Pops: A life of Louis Armstrong

Terry Teachout, 2009
 

Louis Armstrong, jazz trubač i vokalist nadimka Satchmo i Pops,  neprijeporno je jedan od najvećih glazbenika svih vremena. Nepresušnim talentom i inovativnošću, Pops se tijekom svoje karijere profilirao kao ključna figura u povijesti jazz i pop glazbe. Njegov život obilovao je mnogim usponima i padovima, ovjekovječenima u nekoliko iscrpnih biografija. Među njima je i najnovija biografija Pops: A Life of Louis Armstrong, Terryja Teachouta. Ono što je razlikuje od ostalih je Teachoutov uvid u privatne Popsove audio-kasete, čiji sadržaj baca novo svjetlo na lik i djelo jazz velikana. Snažne i očaravajuće ličnosti, Louis Armstrong predstavljen je kao osoba od krvi i mesa, od djetinjstva na ulicama New Orleansa, kroz bogatu karijeru, sve do posljednjih dana.
Djelo odlikuje iznimna pristupačnost, kako njegovim obožavateljima, tako i čitateljima koji se s njegovim stvaralaštvom prvi put upoznaju. Navedene događaje Teachout potkrjepljuje Armstrongovim snimljenim svjedočanstvima, te ih umješno smješta u kulturno-povijesni kontekst, što ovu hit-biografiju čini pravom riznicom razvoja glazbene povijesti.

Stacks Image 2635

Anthony Summers and Robbyn Swan: Sinatra: The Life

Kritičari ovu knjigu smatraju najsveobuhvatnijom Sinatrinom biografijom, a neki misle da je tako jasna i detaljna da uspijeva iznenaditi čak i njegovu obitelj i najbliže prijatelje.

Knjiga sadrži istraživanje autora koje je trajalo više od četiri godine i u kojem su konzultirali i naveli više od 500 različitih pisanih izvora i skupili preko 1500 raznih intervjua i dokumenata, a o njihovom istraživanju snimljen je i dokumentarni film emitiran na BBC-u i A&E-u.

Anthony Bruce Summers nagrađivati je američki publicist i autor Pulitzerovom nagradom za osam najboljih publicističkih knjiga.
Radio je za BBC u okviru dokumentarnog programa, a prevođen je na preko 15 svjetskih jezika.